A történelem faszagyerekei

Igazi tökös csávók a történelem bugyraiból

2019. ápr 12.

I. „Villám” Bajezid

írta: beatj
I. „Villám” Bajezid

A török nagyhatalom megalapozója

A történelem során több esetben fordult már el, hogy pár szerencsés vagy szerencsétlen véletlen folytán a történelem menete új fordulatot vett. Ilyeneknek volt köszönhető, hogy a törökök alig egy évszázad leforgása alatt világhatalmi tényezőké váltak, és a keresztény világgal való összecsapásuk több évszázadon keresztül folyó háborúk sorozatát hozta el. Az első felemelkedő korszak legjelesebb uralkodójának tekinthető Bajezid szultán, aki apja politikáját folytatva vitte győzelemre a törököket igen sok háborúban és csatában, de egyben majdnem a bukásukat is ő hozta el. Története szól a sikerekről, de ugyanakkor az elbizakodottság okozta katasztrófa tipikus példája is.

...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 17.

Nagy Knut

írta: beatj
Nagy Knut

A viking, aki a legangolabb angol király lett…


Anglia korai történelme szinte nem egyéb, mint az inváziók történelme, melynek során különböző népek érkezése során formálódott a szigetország népessége. A sort még az ókorban a kelta törzsek a britonok kezdték, amit a rómaiak folytattak, de majd négy évszázad után ők elhagyták a Brit-szigeteket. Az angol nép kialakulásában következő fontos összetevőnek bizonyultak a germán népek, akik az 5-6. században két hullámban érkezve lettek a szigetek újabb hódítói. A két legnagyobb törzs az angol és a szász volt, ezen nevek összeolvadásából született meg az angolszász kifejezés, ami az országot és a népet is kezdte jelenteni idővel.

...

Tovább Szólj hozzá

viking Alfréd Knut Wessex Mercia Edmund Sven Ethelred

2019. jan 22.

Publius Cornelius Scipio Africanus

írta: beatj
Publius Cornelius Scipio Africanus

Hannibál legyőzője aki sose vesztett csatát

Az ókori Róma története egyben a háborúk története is. Háborúkban született a birodalom, és vérben, tűzben pusztult is el. A kis poros városkából a Földközi-tenger medencéjének ura lett, így gyakorlatilag egy beltenger lett a Földközi-tengerből, amelynek minden partja római fennhatóság alá került. A mediterrán világnak két ura nem lehetett egyszerre, így három háborúban is egymásnak feszült a Róma és Karthágó népe, hogy eldöntse a kérdést. A második pun háború bizonyult a legvéresebbnek, és ez volt az, amikor a legközelebb állt Karthágó ahhoz, hogy legyőzze riválisát. Ennek a háborúnak volt az „arca” Hannibál, akit méltón a hadtörténelem legnagyobbjai közé sorolnak. Hannibál „szinte” majdnem megnyerte ...

Tovább Szólj hozzá

pun Róma Hannibál Karthágó Scipio cohors

2018. dec 19.

Római császárnők és viselt dolgaik

írta: beatj
Római császárnők és viselt dolgaik

Augustus, Claudius, Néró, Antonius Pius neve mindenki számára ismert, a római történelemben a császárkornak hívott időszak legnevesebb szereplői voltak. Híres vagy hírhedt császárok. De egyikük sem volt egyedül, mögöttük olyan nők, feleségek, császárnők voltak a háttérben, akik hatással voltak a birodalom életére is, kisebb-nagyobb mértékben. Ők sem voltak szentek egy cseppet sem, férjeikhez hasonlóan sokat hibáztak, sok rossz dolgot is tettek - tisztelet pár üdítő kivételnek – de ebben nem volt semmi különös, egyszerűen csak esendő emberek voltak ők is.

...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 09.

A "nagy csata" avagy Ansi ostroma

írta: beatj
A "nagy csata" avagy Ansi ostroma

A koreai Nándorfehérvár

A koreai félsziget történelme a legenda szerint egy félig isten, félig emberi alapítóval, egy bizonyos Tanhum Vanggommal kezdődött. A mai napig a koreai nép kialakulását neki tulajdonítják, a naptár az ő születésnapját tekintette az első évnek.  Az első állam a Kodzsoszon nevet viselte, amely a Korai-félsziget északi részét, és a mai Mandzsúria egy részét is magába foglalta. I.e. 195-194 körül egy Kínából származó kalandor kapott komoly katonai szerepet az uralkodótól, amit arra használt ki, hogy fellázadt és elkergette a királyt, így egy új dinasztia, és egy új állam megalapítója lett. Az egyre erősödő államocska már Kína vetélytársának bizonyult a térségben, amit jelzett az a tény is, hogy nem volt hajlandó hódolati ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 01.

Masszinissza numida király

írta: beatj
Masszinissza numida király

Nagyon sok olyan esetet ismerünk amikor egy-egy kisebb állam, királyság, és annak vezetője nem kapott sok történelmi figyelmet, csupán azért, mert túl kicsi volt, túl csekély szerepet játszott az események alakulásába. Ez igaz az ókori két nagy szuperhatalom Róma és Karthágó küzdelmére is, melyben egy sor más állam is részt vett valamelyik fél oldalán. Ekkor élt Masszinissza numida király is, aki még a legrosszabb pillanatokban is magabiztosan élte az életét, nem félt semmilyen harctól, még akkor sem amikor a Földközi-tenger két legnagyobb hatalmának harcában kellett oldalt választani. Az idő pedig őt igazolta, ugyanis az ő aktív közreműködése nyomán dőlt el a Földközi-tenger nyugati részének sorsa.

Masszinissza elképzelt ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 21.

Iván Kovács László

írta: beatj
Iván Kovács László

A Corvin köziek legendás parancsnoka

Az 1956-os forradalom és szabadságharc elsősorban a névtelen hősökről szól, akik a főváros utcáin küzdöttek a szabadságért. De vannak azért olyanok is, akiknek ismerjük a nevét, és ezek közé tartozik Iván Kovács László aki a Corvin köziek parancsnokaként egyike volt a forradalom legendás alakjainak. Olyan rátermett katonai vezetőnek bizonyult akik a harcok irányítása közben is emberségesnek bizonyult még az ellenségeivel is.

...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 29.

Dénes, Bács megyei ispán

írta: beatj
Dénes, Bács megyei ispán

A magyar-bizánci háborúk egyik hadvezére

 A XII. századi Magyarország történetében igen fontos szállnak bizonyult a trón körüli szinte állandó viszály, a trónkövetelők magas száma, amihez igen erős külpolitika is tárult, hiszen, ha valaki a trónra kezdett aspirálni, a legkézenfekvőbb megoldásnak tűnt egy másik hatalom támogatásának megszerzése. Ennek az időszaknak, a XII. század második felének volt az egyik meghatározó egyénisége Dénes ispán, aki a déli határ védelmében játszott kulcsszerepet a magyar-bizánci háborúkban.

...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 01.

Török Bálint

írta: beatj
Török Bálint

Mohácstól A Héttoronyig

A 16. századi magyar történelem szinte a legsötétebb korszaka népünk történetének, mert az ekkor elszenvedett csapások több évszázadra meghatározták a nemzetünk sorsát. Ezen korszak elejének volt egyik emblematikus figurája Török Bálint magyar főúr. Semmivel sem volt rosszabb, vagy akár jobb, mint kortársai. Egyszerűen csak saját önös érdekei, meg néha a magyarságért érzett aggodalom által vezérelve próbált boldogulni egy olyan világban, ahol nem számított sem az erkölcs, sem a jó, sem a hűség. Jellegzetes figurája volt a magyar nemességnek, aki kitartó munkával felért arra a csúcsra, ahova maga se gondolta, hogy felér, de onnan igen gyorsan vissza is hullt a porba.

...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 24.

Redbad

írta: beatj
Redbad

A frízek utolsó szabad királya

 

A fríz nép a kevésbé ismertek közé tartozik. Nem voltak nagy hódítók, sem nagy felfedezők, nem alkottak semmi igazán maradandót, ami miatt emlékeznének rájuk. De a szabadságukra, a pogány-germán vallásukra büszkék voltak, és ennek védelmében még arra is képesek voltak, hogy a frankokkal, vagy magával „Martell” Károllyal, és „Nagy” Károly császárral szemben is harcoljanak. Bukásuk előre könyvelhető volt, de egyik utolsó királyuk Redbad idején még megízlelhették a szabadság illatát.

...

Tovább Szólj hozzá